Valborgsmässoafton och tankar på framtiden

Idag är det Valborg och jag, Jonas och pojkarna var till Bussbyvallen för att titta på brasan. Egon skötte sig jättesnyggt och brydde sig inte om annat än barnen som sprang och lekte. Att det small gjorde honom ingenting.
På vägen hem började jag fundera på framtiden och konstaterade att nästa år har jag och Jonas en barnvagn med oss.
Pyret är vild som vanligt men det leder också till att jag blivit lite bortskämd med att alltid kunna känna rörelser. Och nu är jag ju inte lugnare lagd än att jag var jätteorolig igårkväll när det inte rörde sig så mycket som det brukar. Men idag är jag lugn för nu är det fullt upp igen.

Puss

Sorg


Wild´n´Beauty´s Starburst California
"Calle"

I går somnade min älskade vän in hos veterinären i Umeå efter ett fint
liv tillsammans med oss. Han var älskad av alla och vi hade mycket roligt
tillsammans. Han kommer för alltid vara saknad och jag bär med mig
honom närmast mitt hjärta.
Vid fyra månaders ålder började Calle halta och vid fem månader röntgades
han för första gången. Vid ett års ålder konstaterades att han hade en lindrig
artros på höger armbåge men vid det laget var han smärtlindrad och hade
på så vis lyckats bygga muskler för att stötta sin trasiga led. I höstas, vid
drygt fem års ålder, återvände hältan och det med besked. Efter en ny
röntgen fick vi frågan från veterinären om det inte var bäst att ta bort
honom där och då, men vi valde att ändra medicineringen och vänta vilket
gav oss en haltfri, lycklig vinter tillsammans där han kunde vara med på allt vi gjorde.
Calle är den hund som lärt mig mest om mig själv som hundägare och vi
har tillsammans uppnått mycket. Han var svensk utställningschampion, hade
lyckats få en 2:a och en 3:a på lydnadsprov samt klarat anlagsklassen på viltspår.
Vi har gjort mycket kul tillsammans och han har verkligen varit min stolthet!

v 25+0

Barnet:
I vecka 25 är medelkroppslängden 33 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 800 gr. Huvudets omkrets är 23 cm. Den snabba tillväxten avtar. Hjärnan växer och utvecklas i jämn takt. Den är under hela graviditeten känslig för och kan skadas av gifter, till exempel alkohol och andra droger. Till för tidig förlossning, prematur, räknas alla som föder före 37 fullgångna veckor. En normal graviditet är 40 fullgångna veckor. Överlevnaden hos mycket för tidigt födda barn, det vill säga under 28 fullgångna veckor har förbättrats radikalt under de senaste åren. Idag räknar man med att gränsen för att barnet ska kunna överleva utanför livmodern ligger mellan 22-23 fullgångna veckor. Därefter ökar chansen för barnet att överleva för varje dag och dramatiskt från vecka till vecka.

Vardagen efter helgen

Nu har vardagen efter långhelgen dragit igång och det är ganska skönt att komma tillbaka och känna att det går framåt igen. Under helger blir som hela livet pausat en liten stund!

Pyret lever rövare mer och mer under dagarna och nu börjar det vara svårt att fokusera när jag bara skulle vilja släng omkull mig och studera magen som jag gör på kvällarna innan jag ska sova!

Pyrets vilda lekar tillsammans med det som väntar oss på torsdag gör praktiken till en riktig prövning där det är tufft att finna motivation att göra allt, inte minst den rapport som ska skrivas. Jag och min handledare gick genom bedömningspappret inför morgondagens halvtidssamtal och hon skryter så över mig att jag blir lite rörd....vilket i och för sig inte är så svårt eftersom hormonerna är på topp.

Nu håller Jonas på att såga taklisterna till barnrummet, jag och Egon har varit på kurs och alla hundarna ligger på varsitt håll och snarkar. Duschen väntar och sedan ska sängen få ett litet besök tror jag. Jag är fortfarande makabert trött på kvällarna men tror inte att jag kan skylla det på blodvärdet längre utan nu är det nog bara att lära mig leva med tröttheten!

Puss

Projekt på G

I helgen har jag varit i Dorotea på dop av Felicia, min Annas lilla tös. Karrå och Leah fick sig ju en liten påhälsning också och Karrå fick känna Pyrets sparkar x2. Underbart vad äkta det blir när andra får känna!

Ikväll när jag kom hem började med projekt Babynest och när jag sytt så långt jag kunde med de saker jag hade så konstaterade jag att mitt val av tyg inte passa till varken barnrummet ELLER barnvagnen. Nu vet jag inte riktigt hur jag ska göra med den men nu har jag ju sytt den så långt och konstaterat att jag kan sy dem. Får se om jag säljer den eller ger den till en kompis, vilket som ska den ju komma till användning. Kanske ska passa på att testsy en amningkudde i samma tyg och ge det som ett set!

Framstegen i barnrummet går bra, Jonas har inhandlat taklisterna och nu ska de bara målas innan de åker upp. Sedan är det bara golvlister och foder kvar innan det är sånär på klart. Projekt fönster/fönsterbräda/elementskydd ska väl köra igång också!

Nu ska jag duscha och sedan titta på veckans avsnitt av Offspring innan sängen ropar. Imorron ska jag och Egon åka ner till Nordvik på utställning där jag ska vara ringsekreterare.

Puss

Renoveringsframsteg....igen!

Och chipchillivipp så var rummet tapetserat och klart...eller ja, det ska ju upp lister, in ett nytt fönster och in en dörr men SEN är det klart!
Ingen bra bild men det kommer bara bordet är borta! Här ser ni även min underbara svåger som gjorde största delen av jobbet men jag var så duktig och satt upp två våder själv så nu tror jag nog att jag fixar det nästa gång.

Efter påsk ska lister inhandlas och målas.

Puss

Renoveringsframsteg

Sådär ja! Då var taket målat klart, väggarna står beredda för tapetsering och jag funderar starkt på att starta upp det projktet ikväll om jag törs.... Ska bli spännande att tapetsera för första gången!
Jag har beställt rottingväv till elementskyddet och sedan är det bara lister till tak och golv samt foder runt dörr och fönster som ska shoppas innan det är klart. Ja och sedan kanske vi måste köpa en dörr också!
Helt otroligt att man faktiskt kan bli klar med något i det här huset. Nästa projekt är att spackla, slipa och tapetsera i matrummet eftersom det där nu står en vägg som är ren gips och det är inte vackert!
Sedan tror jag att Jonas och jag måste spara på oss lite pengar så vi kan köpa garderober till sovrummet och kanske få något att hända där också....ser ju för taskigt ut. Sedan om det inte blir storprojekten som kök och badrum ska nog hallen få sig en duvning.....men vardagsrummet skulle ju vara skönt att få klart. Å andra sidan skulle källaren behöva rustas så vi kan få bort lite saker uppifrån.....
Mycket funderingar nu, och mitt i allt detta ska vi föda barn och anpassa livet till det!

Puss

Största kärleken

"Största kärleken"
av Annelie Wikström

Under mitt hjärta nu
finns en liten du

Liten näsa och små tår
tickande hjärta och fjunigt hår

På ultraljud vi fick en bild
fast du var ganska vild

Du var det vackraste vi sett
fast man bara såg ett skelett

Din far på min mage lägger en hand
för att med dig knyta ett band

Tänk när du är i vår famn
och vi får ge dig ditt nya namn

Så gränslös vår kärlek är
till dig jag i magen bär


24+0

Barnet:
I vecka 24 är medelkroppslängden 32 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 700 gr. Huvudets omkrets är 22,5 cm.Foster som utsätts för ljudstress reagerar genom att hjärtat slår fortare - men de vänjer sig. Om ett foster utsätts för upprepad ljudstress reagerar det allt mindre på ljudet. Det kallas tillvänjning, habituering, vilket är en form av inlärning.

Helt otroligt att det snart är en fullstor liten bebis som ligger där inne....fattas bara typ 3 kg och ett par, 20, cm! :D

Puss

<3


Lilla Du Därinne
- av Lycke

Lilla du därinne
Jag undrar så vem du är
Att jag vet så lite om dig
fast du redan är här!

Är det dina tår jag känner?
Ditt hjärta jag hör slå?
Är det sant att du har ögon och naglar
och en mage att pussa på?

Jag vet så lite om dig
fast du redan är här.
Men jag älskar dig som tokig
Vem du än är!

MVC-besök

Idag har jag varit på rutinbesök på MVC och det gick bara fint.
Bltr: 124/67
Hb: 131
Blskr: 6,5
Vikt: +1 kg
Pyrets puls låg på 120 s/m.
Jag lämnade ett urinprov och det var lite protein i det (för de som inte vet så kan det vara ett första tecken på havandeskapsförgiftning) men BM förklarade det med att jag antagligen har flytningar som gör att det blir positivt. Värdet var i vilket fall +1 (nästan) så det var på gränsen till att betyda något.
Symfys-fundus måttet (mått från bäckenbenet till toppen på livmodern) minns jag inte men jag tror det var 25 cm, i vilket fall var det inom rätt kurva.

I övrigt har jag inget nytt att komma med utan det är som vanligt. Jag har mycket besvär av min ländrygg och jag vet fortfarande inte om det är foglossning jag känner av eller om det är något annat som är på tok. Efter påsk ska sjukgymnasten få sig ett besök iaf och se om jag kan få hjälp med hållningen och så...

Puss

Inköp i massor

Har precis konstaterat att det kanske är dags att inhandla, allt efter som, det som behövs för att inte åka på en rejäl smäll sedan. Barnvagnen i tidigare inlägg blev tyvärr såld innan vi hann köpa den, det var en Emmaljuna duo edge och jag skulle verkligen ha velat ha den. Funderar nu på om det kan vara lönt att sitta i bilen till S-vall för att köpa en vagn men det känns långt.
Idag har jag hittat något som någon gärna får köpa i present till oss ett Babynest.
Verkar ju hur mysigt som helst. 480:- med frakt till barnvagnen, sängen, soffan etc.

Det var dagens tips, nu ska jag fortsätta leta barnvagnar.

Puss

Barnvagnsspekulationer

Nu har jag hittat en vagn som jag verkligen hoppas att jag får köpa.
Vad tror ni?


23+2

Jag har ju, under en längre tid, varit obeskrivligt trött. Jag slocknar som ett ljus på kvällen, kan inte koncentrera mig på dagarna och är otroligt orkeslös. Igår bestämde jag mig för att kolla ett blodvärde då det inte har blivit bättre och mycket riktigt så låg det på 116 medan jag, på inskrivningen hos BM låg på 140. Kanske inte så konstigt att jag är trött.
Idag ska vi göra oss av med lite grejer så vi får plats för alla nya grejer som kommer med ett barn. Igår inhandlade den blivande pappan en jättefin spjälsäng och just nu är det bara en barnvagn som skulle ha inhandlats.
Ikväll är det också klassfest så jag hinner nog inte måla taket som jag hade tänkt men det kanske hinns imorron.

Igår var vi till Umeå för att lyssna/titta på Jeff Dunham och Pyret opponerade sig vilt när ljudet blev för högt. Mycket tydligt att h*n hör vad som föriggår utanför sin egen lilla värld.

Puss

v. 23+0

Barnet:
I vecka 23 är kroppslängden omkring 22 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 600 g. Det finns många delar av nervsystemet som utvecklas i samspel med omgivningen. Ditt barn kan särskilja olika ljud, både inifrån som utifrån din kropp. Man har mätt ljudnivån i livmodern hos gravida kvinnor. Det har visat sig att fostrets omgivning, framför allt mammans pulsåder (aorta), producerar en ljudnivå på cirka 65 decibel. Detta är en hög nivå, men det verkar inte bekomma barnet. Vi vuxna skulle närmast betrakta en sådan ljudnivå som starkt buller. Nu utvecklas bukspottkörteln som producerar hormoner och insulin. Insulinet behövs för att transportera blodsockret till kroppens celler.
Även blivande pappor bör prata så mycket som möjligt med sitt ofödda barn. Det finns forskning som visar att ofödda barn lättare uppfattar djupare röster än ljusa.
Du stimulerar utvecklingen av barnets nervsystem genom att prata och kommunicera med små buffar och klappar på magen.
Mamma:
Så här växer livmodern.
Källa: www.growingpeople.se

Nu börjar en tid där mitt liv är ganska fulltecknat och jag känner att mycket av graviditeten kommer att tappas bort i allt annat som ska pysslas med.
Imorgon ska jag och Jonas upp till Umeå för att titta på vår favorit-komiker Jeff Dunham och det har vi sett fram emot länge nu. I helgen är det också klassfest och hundkurs så helgen är räddad.
Nästa helg är det ju påsk och då ska vi ha kalas för Jonas, dop för Flisan (Anna Å:s fina flicka) samt att jag ska vara ringsekreterare i Nordvik. Sedan mitt i allt detta ska jag både praktisera, skriva rapport och gå kurs med Egon som börjar idag. Som jag skrev igår så går ju renoveringarna framåt och snart är vi klara med barnrummet vilket innebär att det är bara att börja på något annat håll.
Calle blir inte bättre och en resa till Umeå ligger inte så långt fram i tiden.....

Men nu ska jag åtminstone vila en liiiten stund innan jag ska laga lite mat till min älskling!

Puss

22+6 och renovering

Nu går det framåt med renoveringarna. Idag har jag, trots smärta i rygg och höft, slipat klart och dammsugat + skurat rummet samt täckt golvet med golvpapp:
Från hallen sett
Inifrån rummet
Såhär ser det ut nu och det är laddat inför att tvätta taket samt måla detsamma och sedan är det bara tapeterna och listerna som ska upp innan det är helt klart.

Som sagt så har jag problem med min vänstra höft och ländrygg och tyvärr misstänker jag att det är foglossningen jag känner av. Men tyvärr har jag inte tid att känna av det så jag får blockera känslan.

Puss

22+5

Idag har jag gjort min första dag på vårdcentralen och startade min praktikperiod med en dag på BVC. Underbart men babymassage, 4-års kontroller och diverse glada, friska bebisar och barn. Under babymassagen kände jag ett visst sug tills det är min tur, längtar tills Pyret kommer ut.
De enda molnen på himlen just nu är Calles hälsa och det faktum att jag slits mellan att låta honom "härda ut" en stund till eller boka en tid i Umeå på en gång. Vi kan ju inte längre motionera honom och jag vet ju att leden bryts ner sakta men säkert och jag vill ju inte att han ska ha ont.... Tufft beslut och tyvärr är det det mitt att fatta!
Det andra molnen är, vad jag misstänker, är foglossningen som smärtar. Jag har ischiasliknande smärtor i ena benet från höften som strålar neråt. Jag har verkligen inte tid för att ha sånna bekymmer med tanke på att jag måste få jobba i sommar för att samla på mig erfarenhet.
Nu är det bara 7 veckor kvar till examen och det känns bara bra.
Rummet går framåt och snart är det bara att måla taket, ska bara jobba in mig på praktiken så jag orkar med att hålla på!

Puss

Lite läskigt

Jag tycker att det är skrämmande hur fort tiden går. Nyss var jag i vecka 8, ovisst om jag skulle få gå längre i graviditeten och om allt skulle gå bra; Nu är jag i vecka 22 och hittills har allt gått som på räls. Känner fortfarande det där stinget av osäkerhet ibland om detta verkligen är sant eller om det är påhitt, men jag har nu så pass mycket bevis på att det är sant och har bestämt mig för att njuta så länge det varar. Nu känns det som att vi kan börja längta till förlossningen och att träffa Pyret. Jag har mycket funderingar kring vad det är för en liten en som ligger där och ser fram emot när vi kan kommunicera mer med den. Just nu känns det som att sparkarna kommer, om än tätt, så ganska sporadiskt och utan att påverkas av yttre stimuli.
När jag låg i sängen i morse så sträckte jag på mig och, som det kan bli på morgonen, ökade pulsen lite så där att det pulserar i öronen DÅ var det någon som blev lite vild, vet inte om det blev väldigt högt ljud i magen!? Så lite kan man nog påverka.
Men som sagt, nu ska jag bara njuta för har det gått såhär långt är ju oddsen på min sida känns det som!

Puss

22+0

Barnet:
I vecka 22 är kroppslängden omkring 22 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 510g.
Skelettet syns på röntgen. Navelsträngen fäster fortfarande långt ner på buken. Fett inlagras under huden.  Hudens talgkörtlar fortsätter att producera fett som tillsammans med avstötta celler och hår blir vernix caseosa (fosterfett) som täcker huden. Fosterfett är viktigt för hudens fortsatta utveckling, annars skulle fostervattnet påverka huden.
Källa: www.growingpeople.se

Underbar tid detta! Igår fick jag en karatespark så jag var tvungen att lyfta på täcket för att se om det inte syntes men såklart blev det bara en!

Puss

21+4

När jag läser om foster i den här åldern står det att de brukar sova mycket och vara vaken lite....tro hur jag ska tolka det faktum att Pyret är vaken mycket och rör sig. Antingen är det ett aktivt barn eller så sover det när jag sover eller så sover det oroligt! Vill gärna tro att det redan nu är ett väluppfostrat barn! :D Men det är bara att "wait and see".

Puss

RSS 2.0