Oroa sig eller inte...

Det är så otroligt mycket tankar som snurrar i huvudet på en gravid kvinna och jag är inte helt olik alla andra som befunnit sig i min situation. Jag har en hel del värk i magen och mer stickande smärtor med jämna mellanrum, känns frustrerande att måsta analysera allt jag känner. Jag oroar mig för en hel del massa konstiga saker men antagligen helt i onödan, nu skulle jag helst vilja vara i v. 25 och verkligen kunna andas ut.

Puss

v. 12+0

Jaha då avslutar vi första tredjedelen av denna resa och nu ska man ju kunna känna sig säkrare men jag vet inte om den känslan har infunnit sig riktigt.... still waiting!
Har mer ont i magen nu och det känns lite oroligt!

Barnet:
I vecka 12 är barnet stort som mammas lillfinger, i medeltal 5,8 cm från hjässa till stjärt - utsträckt ungefär 9 cm långt och väger runt 40 gram.Nu finns grunden lagd till alla kroppens organ och en period av kraftig tillväxt tar sin början. Ögonlocken börjar växa samman med varandra. Halsen blir längre och rakare och hakan ligger inte längre an mot bröstet. Barnet kan vrida på huvudet. Han eller hon öppnar och stänger munnen, suger in fostervatten och sväljer.
Källa: www.growingpeople.se

Uppdatering

Just nu trillar livet på som vanligt mestadels. Graviditeten förflyter, enligt mina tolkningar, som den ska och inget har hänt. Jag har lite mer ont i bebismagen men det är väl växtvärken som det pratas om, så jag oroar mig inte....
Just nu går jag bara och väntar till fredag när jag går in i vecka 12, jag vet att egentligen är inget annorlunda då, men jag kan ju inbilla mig att vi är säkrare! Riktigt säker kommer jag nog inte känna mig förrän vecka 18!

I veckan har vi varit på möte hos försäkringskassan för att få klart hur det ser ut för mina möjligheter att få ut en föräldrapenning som är liiite högre än minsta existensminimumet. Egentligen det enda svar vi fick var att SGI kan ligga vilande under utbildningen men han var så svävande att jag fortfarande inte känner mig hundra säker. Jag ska i vilket fall fylla i en blankett så de kan räkna ut vad mitt SGI är eftersom jag tydligen aldrig varit sjuk!

Renoveringarna i det blivande barnrummet står stilla, Jonas har lite smått panik över pengar så han jobbar som ett djur vilket innebär att vi inte har tid att hjälpas åt. Vi har ju lånat en "tapet-borttagnings-maskin" av Togge och den fick vi tipset att vi skulle vara två när vi använde. När Jonas väl kommer hem på kvällarna och slänger sig i soffan har jag inte hjärta att slita upp honom på det jobbet också! Kanske någon helg sådär....

puss

Mamma-Pappa-Barn

På första besöket hos barnmorskan fick vi en bok "Vänta barn" och i den står det några rader om att bli föräldrar och även att realtionen mellan mamma och pappa kan bli starkare. När jag läste det kände jag att jo, så är det nog. Vet inte hur det kan komma sig med tanke på att jag är trött, slö, ständigt kissnödig, öm och svullen både här och där men jag är nog mer kär än någonsin i Jonas. Underbart!

Puss


v. 11+0

Snart, snart har jag kommit så långt som till vecka 12. Längtar nästan ihjäl mig!

Barnet:
Embryonalperioden är nu slut och fosterperioden börjar och den varar ända fram till dess barnet är fött. Anlag till alla vävnader och organ finns på plats. I slutet på v.11 mäter barnet c:a 4,7 cm från hjässa till stjärt.
Tidigare trodde man att foster inte hade någon känsel, men nu vet man att foster kan känna beröring redan i graviditetsvecka 10. Om man gör ett fostervattenprov i vecka 12-13 och råkar beröra fostrets arm så rycker det bort den snabbt. Det är ett tecken på att inte enbart känseln är utvecklad utan även att reflexerna är det. Signalen på beröring går till ryggmärgen som direkt sänder signaler till armens muskler att dra armen bort från beröringen.

puss

Lugnet har lägrat sig

Just nu känns allt så himla bra. Igår tog jag tag i att försöka nysta i försäkringskassans regler kring föräldrapenningen och insåg lite fort att de till och med har en egen flik om man studerar och att det kommer att lösa sig. Tydligen så ligger SGI (sjukpenninggrundande inkomst) som man arbetat upp innan utbildningen vilande och tas upp om det inte varit något glapp i inkomst före eller efter utbildningen.....TOPPEN! Nu väntar ett möte med försäkringkassan nästa vecka så då får vi väl veta, svart på vitt om jag måste jobba ihjäl mig i sommar eller om jag kan andas ut! 
 
puss

Tröttare än allt annat....

Hemska saker vad trött jag är nu. Mamma försöker trösta mig med att det kommer att bli bättre bara det blir ljusare ute men jag vet inte. Just nu känns det inte som att jag ser någon ände på detta elände. Toalettbesöken är mer än lovligt täta och magen är trögare än den någonsin varit.... hoppas att allt rätar till sig innan slutet.
Just nu sitter jag och laddar inför att gå in på Försäkringskassan för att läsa på vilka alternativ jag har.

puss

Renoveringar av barnrummet del 1

Det är ju så att vi kommer att bygga en vägg till så det blir ett extra rum och detta rum blir Pyrets rum. Än så länge ser det ut så här:
Från köket sett, så här kommer ju väggen att slås upp!
Här är det från det som kommer bli ingången till rummet.
Mycket att göra än, har bara tagit bort lister och rivit tapet.


Mödravård

Äntligen har jag fått fatt i en barnmorska som kan ta emot oss. Det blev så att istället för att gå till vår privata vårdcentral (VC) så får vi gå till en annan för att få mödravård tills dess att vår egna har skaffat sig en barnmorska. Igår ringde jag i vilket fall och bokade in två träffar, barnmorskan jag pratade med hade nog helst sett att jag kommit tidigare men vad gör man. Jonas kommer att kunna följa med på första träffen, känns skönt och så får ju han en möjlighet att fråga lite. 
De symtom jag har, än så länge är en ibland förlamande trötthet, ömma bröst och en löjlig känslighet för allt som är sorgligt, känsligt, fint, gulligt....ja det mesta faktiskt. Fann mig själv sittandes i tv-soffan, stortjutande, framför Oprah där ett antal blivande brudar skulle få varsin bröllopsklänning.....löjligt!

Funderingarna som är regerande just nu rör sig kring kommande sommar och hur jag ska lägga upp jobbet då för att på något sätt kunna tjäna så mycket jag kan innan jag går på mamma-ledigt för a

v 10+0

Just nu är allt lugnt med Pyret och inget oroar. Jag jagar efter en barnmorska som kan ta emot mig eftersom vår vårdcentral inte har fått tag på någon än.
Jag har konstaterat att jag inte heller kan färga håret och kommer inom kort se mer eller mindre skallig ut! :S


Barnet:
Under vecka 10 ökar längden från hjässa till stjärt i medeltal till 3,6 cm.Ansiktet börjar anta mänskliga drag även om ögonen fortfarande sitter långt ifrån varandra ute på sidorna av skallen. Nästippen syns tydligt liksom munnen. Armarna börjar böjas i armbågarna och benen i knävecken. Händerna är lätt kupade och i början av vecka 10 börjar man kunna se på fötterna var tårna ska komma och de syns åtskilda i slutet av veckan. Såväl händerna som fötterna kan mötas. Mot slutet av perioden blir rörelserna mer kraftfulla och fostret kan börja ändra läge. Barnet kan redan nu börja hicka, vilket betyder att diafragmamuskulaturen är tämligen väl utvecklad. Navelsträngen fäster långt ner på buken.
De vävnader som ska bli skelett börjar omvandlas till brosk och ben. Tarmen börjar bli ihålig som ett rör. De yttre könsorganen är tämligen väl utvecklade, men man kan ännu inte se om det är en pojke eller flicka.
Sköldkörteln (tyreoidea) börjar redan i vecka 10 utsöndra ett hormon (tyroxin) som är viktigt för cellernas energiomsättning. Känseln börjar utvecklas och barnet kan reagera på beröring.
 Källa: www.growingpeople.se

Puss


v. 9+0

Nu, för att få lite struktur på detta kommer jag att lägga in vecko-information varje fredag och då är det den vecka som jag är på väg in i som anses.
Det har varit ett par jobbiga dagar med mycket snö och det känns på när jag gör något och nu har det gjort rätt så ont men det är inte värre än att jag kan vila mig i form igen. Jag har också börjat riva i "barnrummet" där vi ska slå upp en vägg. Nu är alla möbler nermonterade och jag har rivit en stor del av tapeten, mycket kvar än!

Barnet:
Barnet växer och är nu ungefär 2,7 cm från huvud till stjärt.
Ögonlocken är på väg att utvecklas men fortfarande är ögonen vidöppna, men ögonens linser är täckta av en hinna. Näsan börjar bukta ut och öronen börjar synas. Det finns en antydan till bröstvårtor och det finns små bröststrängar som senare blir mjölkgångar. Hjärtat är färdigt med sina fyra kammare. Könet på barnet är bestämt från början men nu börjar äggstockar eller testiklar utvecklas.
Källa: www.growingpeople.se

Puss

v. 8+4

JIPPI!! Underbara liv, kan knappt fatta att det är sant!!

Gjorde ultraljudet idag och Dr. Åsa var mycket nöjd med att allt såg bra ut. Vi tittade på embryot och, det nu lite större, hjärtat, navelsträngen och fosterhinnorna. ALLT såg bra ut. 19 mm lång och Pyret mår bra och verkar redan vara ett aktivt foster....rörde sig lite!
Hon flyttade fram mig en dag så jag hamnar nu på v 8+4 med veckobrytet på fredagar.
Jag är så himla nöjd och stolt över min kropp att vi verkar fixa detta!

Barnet:
I vecka 8 är barnet stort som en plommonkärna, 2 cm långt, och väger 15 gram. Det börjar bildas pigment i näthinnan (som ger den färg), ögonlocksvecken kan börja synas. Ett par vallformade utbuktningar antyder att ytterörat börjar utvecklas. Näsanlaget syns. På handplattorna kan man ana uppdelningen i fingrar, och fotplattorna börjar ta form. Lungorna delas upp i två lunglober på vänster sida och tre lober på den högra. Med ultraljud kan man se de första små ryckiga rörelserna.
Källa: www.growingpeople.se

Min plan....

Livet har lärt mig att allt känns lite bättre om man har en plan att följa och en tillhörande "back-up"-plan.
Innan graviditeten:
I januari 2010 besökte jag KKM fick träffa Dr. Jon Fors-Stenlund för en rutinkontroll av läget med min PCO-s, bara kolla lite hur det såg ut. Eftersom han var ny hade han lite bekymmer att se något på ultraljudet så han kallade in Dr. Najda som tittade på livmoder och äggstockar. Hennes kommentar blev att jag borde äta p-piller och hon var den första läkare som egentligen förklarade varför detta kunde vara bra för mig. Den förklaringen löd att det kunde hjälpa mig med mina symtom som övervikt och acne. Och hur rätt hade hon inte om det!
Jag skulle egentligen äta p-piller i 9 måndader men på grund av en fantastiskt, vidirg klåda slutade jag en månad innan. Planen som följde med det beslutet var att vi skulle försöka producera ett barn men om detta inte gick på tre månader skulle jag äta piller i minst 6 månader till.
Ni ser, en back-up-plan som gjorde både mig och Jonas lugnare.
Under graviditeten:
Nu under detta efterlängtade stadie i mitt liv så lyder planen att njuta av det som är, kroppens förändring och det faktum att det är min tur nu!
Om det inte skulle gå vägen åker jag till Irland i mars för att hälsa på lillasyster med värdfamilj som "tröst".... Detta gör att jag hur det än är har något att se framemot. En Irlands-resa kan inte på långa vägar mäta sig med ett barn men det är något i alla fall.
Låter det konstigt? Ja, men så fungerar jag och detta funkar för mig!

Nu känns det som att det är en evig väntan och längtan till tisdag, bara två dagar kvar nu. Jag hoppas att vi får se ett lite större, kraftigare hjärta denna gång som bultar och att det kanske är så pass att det går att skriva ut så Jonas får se också!
Nu hoppas jag att alla håller tummarna!

Puss


RSS 2.0