v. 7

Den här veckan sägs det att illamåendet kan komma igång och det har det gjort....verkar ju gå "enligt planerna" detta. På tisdag, den 4/1, ska jag på en sista kontroll hos Dr. Åsa på KKM som vanligt känns det oroligt över vad det ska visa....kommer denna oro någonsin att släppa?

Barnet:
Barnet har vuxit och är drygt 1 cm från hjässa till stjärt.
Handflatorna syns. Benknopparna syns nu också, så grunden finns för såväl armar som ben. Hjärtat gör att kroppsytan buktar ut, hjärtklaffarna börjar utformas liksom hjärtats egna blodkärl - kranskärlen. Blodcirkulationen är väl utbyggd. Njuranlag börjar formas.

Tips vid illamående:

  • Ät lite men ofta
  • Drick vatten
  • Stressa inte
  • Ingefära kan minska ditt illamående
  • Undvik stekt mat, fet mat, kryddig mat, kaffe
  • Det finns mediciner vid kraftigt illamående

Källa: www.growingpeople.se


Puss


v 6

"Livmodern, som är stor som ett hönsägg före graviditeten,
är nu stor som en liten mandarin - men du kan ännu inte själv känna den."

Barnet

Barnet i vecka 6 är stort som en lillfingernagel, ungefär 7 millimeter långt från hjässan till stjärten. När barnet är så här litet mäter man längden mellan huvud och stjärt. Nerver börjar utformas i hjärnan. Ögats lins och ögonglober börjar bildas. Alla sex gälbågarna är på plats. Näsa och mun har en gemensam öppning.

Källa: www.growingpeople.se


Kortvarig paus

Den där lättnaden jag beskrev i torsdags blev tyvärr kortvarig eftersom jag på kvällen hade en medelstor blödning och hela min värld skakades! I helgen har jag och mamma varit i Stockholm och jag har funderat på detta mest hela tiden, tänk att något kan ta upp min tankeverksamhet så totalt. Det blev i vilket fall bara den blödningen på torsdag kväll och inget mer, mamma lugnade mig med att Åsa nog petat lite på slemhinnan och det var den som blödde. Men jag är inte fullt lika säker!
Imorse ringde jag till KKM igen och förklarade min nya oro och att jag ville ha det där ultrljudet som Åsa erbjöd mig. Så den fjärde januari ska jag få göra ett nytt för sedan är det ju inskrivning på MCV (MödraVårdCentralen) som gäller och då vill jag veta att allt är lugnt!
Nog är det så att få reda på graviditeten tidigt bara gör saker besvärligare!

Puss

Äntligen

Nu har vi äntligen fått försäkran om att allt är bra! Jag har idag gjort ytterligare ett ultraljud och allt såg bra ut, de blodprover jag lämnat under veckans gång visade att Hcg hade stigit precis som det ska och när jag fick se skärmen visade Åsa en liten blåsa med en liiiiten pickande sak i mitten.....lilla hjärtat!
Nu känns det äntligen som att jag kan slappna av i detta och njuta av att vara gravid. Åsa trodde att jag var i vecka 5 + 5 vilket innebär att jag är i slutet på v 5 och på väg in i vecka 6.
Detta är underbart och lyckan är total!

puss

Illa, jag mår iiiillllaa......

Fy bubblan!
Nu kommer de symtom som alla pratar om, jag blir mkt chockad om inte HcG har stigit eftersom det känns värre....eller kanske det är nervositeten som spökar!? Vilket som så mår jag kräk-illa idag och vill bara krypa ner under täcket igen. Jag har ju aldrig några problem att stoppa något i munnen men nu är det svårt att tänka: "ja, men det går över om jag äter något". Tog bussen hemifrån och bad en stilla bön om att jag inte skulle kräkas på bussen, hoppade av och gick på hemköp, köpte en wasa-sandwich och proviva och hoppas att detta ska göra susen!
Nu längtar jag otroligt mycket till imorgon när jag ska göra mitt andra ultraljud och kanske få en bild av att det är OK. Igår var jag in på www.growingpeople.se och läste om missfall (jag vet: DUMT) och hittade en länk om missfall, myom och graviditet. Jag kom ihåg att Dr. Nadja sa att jag hade ett myom i livmodern och nu är jag ju då nervös över att det var det som Åsa såg, den där lilla "blåsan" på 3 mm. Men, nu håller vi tummarna igen!

puss

Nya prover

Idag ska jag iväg på sjukhuset för att lämna nya prover på KKM, de ska kolla om HcG (grav-hormoner) har stigit eller om de ligger kvar på samma nivå. Detta för att de ska kunna utröna om det rör sig om ett utomkvedshavanskap (långt ord.....) eller inte. Nu känner jag mig ju ganska trygg i att det inte är så men nu känns det lite som när jag gjorde det andra gravtestet....känslan av att "tänk om det är negativt" infinner sig! "Tänk om det bara var en dröm.....". Spännande på torsdag och höra vad Åsa har att säga!

puss

Alla nya saker

Oj oj oj, nu har jag spårat ur på riktigt! Hittar en hel massa sidor på nätet med mycket fina, praktiska och alldelens för dyra saker både till graviditet och bebis. Vad sägs om en baby-hängmatta, bed-rocker eller en matstol för 4000:-? Här är några sidor som jag förälskat mig i:
www.barnparadiset.se
www.strossel.nu
www.familjetorget.se
Jag önskar mig......

puss

v. 5 ?

Det där med vilken vecka är lite luddigt än så det tar vi med en nypa salt....men typ v. 5 iaf!

Eftersom jag har molvärk i magen, har haft en liten blödning samt är supernojjig så ringde jag KKM (KvinnoKlinikens Mottagning) för en konsultation. Jag kände mig jätteorolig över att det skulle vara en utomkvedshavandeskap och ju mer jag läste om det ju mer övertygad blev jag att det INTE var det men klumpen i magen kvarstod och jag bestämde, tillsammans med barnmorskan på KKM samt för min egen sinnesfrids skull att jag skulle komma in för ett ultraljud.
Idag var det dags och jag fick vänta lite eftersom Dr. Åsa inte hade tid riktigt men till slut fick jag komma in, hon gjorde ultraljudet och det visade sig vara alldelens för tidigt och det enda hon kunde se var en liten "blåsa" (3 mm) i livmoder, dock på rätt ställe. Hon lugnade mig med att det såg bra ut men att vi skulle fortsätta titta på det! Jag fick lämna lite blod för att mäta HcG-nivåerna (graviditetshormonerna), åter på måndag för att ge nytt blod och sedan ett nytt ultraljud på torsdag. Så nu är det åter en väntan...

Barnet
Ditt lilla barn är stort som ett sesamfrö. Redan i vecka 4, två veckor efter befruktningen, har två blodkärlsanlag vuxit samman till ett rudimentärt hjärta som slår. Blodkroppar bildas. De första så kallade somiterna har bildats. Somiterna kommer att bygga upp ryggraden och musklerna omkring ryggraden. De bildas parvis på båda sidor om och intill neuralröret (ryggmärgen) och ligger i två långa rader på varsin sida om ryggmärgen.
På bilden ser du en liten svans, tidigt under fosterutvecklingen har människan en svansliknande bildning i ryggslutet. Den uppstår under vecka 5 och försvinner helt under vecka 9.
Källa: www.growingpeople.se


Äntligen har det hänt!

Jamen då kör jag igång med den här, ännu lite hemliga, bloggen. Här kommer jag att skriva det jag vill dela med mig av min graviditet, vår växande familj och allt som händer runtomkring.

Ja, ÄNTLIGEN har det hänt, äntligen har jag fått ett plus på stickan och nu är det vår tur efter all denna väntan och längtan. När jag tänker på det hade det inte kunnat komma mer lägligt eftersom jag snart är klar med utbildningen och hinner till och med jobba lite innan det är dags.
Än är det mycket, mycket tidigt men jag har bestämt mig för att njuta så länge det varar....ja det låter illa men lite så är det, jag går bara och väntar på att det ska "ta slut".... Både jag och Jonas är lite försiktgt hoppfulla att det ska vara vår tur hela vägen nu. ´

Kommentera gärna det ni läser för det triggar mig att skriva eftersom jag då vet att det finns de som läser!

Puss

SNART kommer detta igång....


RSS 2.0