v 34+0

Barnet:
I vecka 34 är medelkroppslängden 46 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 2350 gr. Huvudets omkrets är 32 cm. Barnets hud blir mer rosafärgad. Om det är en pojke så har testiklarna vandrat ner i pungen. Tarmen är full av en grönsvart massa, en slags bajs som består av hudavlagringar, som barnet får i sig när det svalt fostervatten, galla och tarmsaft.

Nu börjar detta bli allvar på riktigt, Pyret är ju nästan en fullstor bebis nu, bara lite vikt som saknas. Jag har mycket funderingar kring förlossningen och kan inte annat än se fram emot upplevelsen, oavsett hur den blir.
Jonas verkar ta det hela med ro och vi båda hoppas bara att allt ska gå bra. Men det är lite svårt att greppa det faktum att vi, om dryga månaden, kommer vara tre istället för två!

v 33+5

Nu går tiden raskt framåt och inte kan jag göra något för att bromsa den heller. Inskolningen på jobbet är slut och igår gjorde jag mitt första pass som sjuksköterska "på egna ben". Det gick väl skapligt men om det inte vore för att det drällde in patienter hela passet..... det var jättemycket! Snacka om eldprov! Så idag önskar jag mig en mycket lugnare dag på akuten!
Pyret har lugnat sig lite i sina rörelser, börjar väl bli riktigt trångt där inne nu. Jag tror att h*n har vänt sig neråt eftersom det mest bara sparkar uppåt, men fixerad är h*n nog inte eftersom det, i skrivande stund, sparkar neråt ljumsken så jag nästan hoppar till ibland.
Nästa vecka har jag min nästa tid hos BM och vi får väl se vad hon säger om smärtan jag känner i nedre delen av magen, känns som att det trycker neråt och just nu är det så fort jag rör mig. Det är också något som stärker min teori om att Pyret sjunkit djupare i bäckenet.
Nu är iaf förlossningsväskan nästan packad och klar så det är bara att rycka den när det är dags, Jonas har inte fått tummen ur att packa sina saker men annars är den helt redo.
Nej, mot jobbet nu: Ny dag, nya tag!

Ute i god tid

Nu är jag ute i mycket god tid men Pyret önskar sig denna underbara servis i emalj som doppresent/ födelsepresent ....eller ja, Pyrets mamma tycker att h*n ska ha den! :D
Finns på Bohemia Design
Underbart söta, lite retro och genuint!

Renovering

Väggtexten är uppe och Grodan hänger på plats.
Väggdekoration!

Nu är vi snart klara med barnrummet men fönstret ska bytas och dörren ska in samt att jag ska bygga elementskyddet. Jag tror att det blir jättebra till slut och nu är det bara Pyret som saknas!

v. 33+0

Barnet:
I vecka 33 är medelkroppslängden 45 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 2200 gr. Huvudets omkrets är 31 cm. Huden har ett tjockt lager fosterfett, vernix, som skyddar mot fostervattnet. Barnets alla sinnen fungerar nu sedan någon vecka tillbaka. Ibland kan du få uppleva att barnet hickar, du känner ett litet tickande i magen. Visste du att ditt barn som fått en speciell berättelse läst för sig i magen kan skilja den berättelsen från andra berättelser när de sedan är födda.

#8 Ett ögonblick

Så här ser magen ut i v 32+6 och nu börjar det blir lite tungt neråt. Pyret sparkar, dock inte fullt lika ofta och aktivt som tidigare, men å andra sidan är det ju trångt!

Nya känslor

Nu har jag jobbat ett pass också och under kvällen har jag inte känt av smärtan något, men nu när jag kommer hem så funderar jag på om det kan vara så enkelt att det är tarmen som spökar. Jag har ju bytt bort Blutsaft till järntabletter och det kan kanske vara så att jag blir lite trögare av dem. Pyret sparkar då som galen och jag känner mig trygg med att h*n mår bra.
Just nu känns det helt sjukt att tänka sig att det bara är 7 veckor kvar till beräknat, och att jag börjar mitt jobb på riktigt på måndag. Men jag hoppas att det kommer gå bra och att jag kanske lyckas få mig ett bra jobb sedan!

Puss

v 32+5

Nu var friden över. Jag har ju haft mycket funderingar i början av graviditeten och har upplevt en lugn period där jag känner mig säker på att allt går bra, men nu är det över. Jag har haft en molande värk till och från i nederdelen av buken, ungefär över urinblåsan. Det är en värk som går att vila bort och jag har därför inte bekymrat mig så mycket tills den blev mer påtaglig samt kommit och gått under två dygn.
Jag ringde min BM igår och frågade vad hon trodde, men hon var inne på att graviditeten började bli tyngre och det var det som kändes. Kunde jag vila bort det och bebisen rörde sig som vanligt var det ingen fara.
Idag har jag ont även när jag sitter stilla och tar det lugnt, men jag är själv inne på att det kan vara tarmen som bråkar....å andra sidan är livmodern hemskt spänd hela tiden idag.... jag ger det en dag till, sedan söker jag! Jag tycker också att Pyret är lite mer stillsam men å andra sidan är det något som hör till en normal graviditet.
To be continued.....



v 32+0

Barnet:
I vecka 32 är medelkroppslängden 44 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 2000 gr. Huvudets omkrets är 30 cm. Musklerna utvecklas och fett inlagras under huden. De flesta rynkorna i ansiktet är borta. Barnet börjar få rundare former. Det är allt svårare för din baby att göra stora rörelser. Fingertopparna har fått vassa naglar.

v 31+6

Besöket på MVC idag fortlöpte bra, mitt blodtryck låg fint och Pyrets hjärta pickade på. Kurvan som visar hur mkt livmodern växt har planat ut lite och det blir hittills inget extra ultraljud. Men det känns alltid bra när allt ser bra ut!

v 31+5

Nu har Pyret verkligen spårat ur och sparkar så det inte går att missa. Ibland måste jag titta mig omkring och se om det var någon som såg för det känns som att hela jag skuttar. Det är lite jobbigt att både andas och äta men jag upplever inte att jag är tung i kroppen. Jag har ju börjat inskolningen på jobbet och det går jättebra, är inte ens svullen om benen.
Igår fick Jonas se en fot röra sig över magen och det var en häftig upplevelse att dela med honom.
Imorgon ska vi till MVC och få veta om det blir ett andra ultraljud, beroende på hur mycket Pyret har vuxit. Antagligen ligger jag över kurvan eftersom jag själv tycker att jag blivit så himla mycket större. Har försökt läsa mig till vad en hög födelsevikt kan bero på men hittar inget vettigt eftersom alla mina värden ser bra ut. Bara att gilla läget, ungen kommer att väga 6 kg och vara 70 cm.....eller? Vilket fall kommer det vara vår unge och vi kommer älska den som ingen annan.....

Puss

v 31+1

Idag var sista dagen på introduktionen som startar upp inskolningen och det känns faktiskt mycket bra. Klart att det är nervöst och spänt inför hur det ska gå, om jag kommer klara det och faktiskt vara till nytta inte bara i vägen.... men de tankarna bestämmer jag mig för att bortse från, blir bara mer nervös. Jag måste lita på mig själv och min förmåga samt att jag vet att jag kommer att ha underbara arbetskamrater!

v 31+0

Barnet:
I vecka 31 är medelkroppslängden 42 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1800 gr. Huvudets omkrets är 29,5 cm. På grund av att hjärnan växer snabbt nu ökar den mer än vanligt i omkrets.

Barnets kropp lagrar fett.

Dina aktiviteter påverkar barnets beteende - ljud från yttervärlden, om du äter, om du ligger eller går - sådana saker påverkar barnets aktivitetsnivå.

#6 Min dag

Hoppsan, glömde visst nummer 6, här tar jag min sjuksköterskeexamen iaf! :D

#7 Min bästa vän


30+0

Barnet:
I vecka 30 är medelkroppslängden 41 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1600 gr. Huvudets omkrets är 28 cm. Redan från graviditetsvecka tretton kan man med hjälp av ultraljud se att fostret tränar sina andningsmuskler genom att utföra andningsrörelser. Andningsrörelser pågår sedan i perioder under hela graviditeten. Dessa andningsrörelser stärker lungorna och får dem att mogna.
källa: www.growingpeople.se

Precis som det står i texten om mamman som hör till denna text om barnet i vecka 30 så gör sig Pyret påmind större delen av dygnet med sina sparkar och buffar, känns som att det börjar bli trångt därinne. Jag längtar till nästa BM-besök för att se hur kurvan utvecklas samt att jag har lite funderingar kring just SF-måttet som jag skulle vilja få svar på.
Idag har vi varit på Örnexpo, jag, pappa, Jonas och Karin. Jag fattar inte hur lätt det faktiskt är att gå sådär en bra stund, det enda som stör är "krampen" jag får i vänster lår. Vet inte riktigt hur jag ska beskriva den men det är en stickande, brännande känsla på utsidan låret där jag i vanliga fall är domnad men så fort Pyret är ute ska jag söka för det, måste vara någon sorts nervskada. Känns dock lite fånigt eftersom det bara är det som är bekymmer, har ju inte ont i ryggen eller på annat sätt problem med nerverna till benet.

Puss

RSS 2.0